38: 커피가 맛 있는 집

📍 서울특별시 동작구 사당로16길 36


1. 본인에 대해 말씀해 주시겠습니까?
Can you tell us about yourself?

저는 7호선 남성역 1번 출구에서 도보로 7-8분 거리에 위치한 커피숍을 60대 부부가 운영하고 있습니다.

My spouse and I, both in our 60s, run a coffee shop located about a 7-8 minute walk from Namseong Station Exit 1 on Line 7.

2. 왜 이 식당을 열기로 결정하셨나요?
Why did you decide to open this restaurant?

2013년 직장을 퇴직하고 용인에서 커피숍을 운영하고 있는 유명한 바리스타에게 커피를 배워 바리스타 자격증을 취득하게 되었고, 좋은 품질의 커피와 나만의 독특한 ‘맛 있는 커피’를 판매하고 싶다는 생각에 커피숍을 운영하게 되었습니다.

After retiring from my job in 2013, I learned coffee making from a famous barista who runs a café in Yongin and obtained my barista certification. I wanted to sell high-quality coffee and create my own unique "delicious coffee," which led me to open the café.

3. 아이디어/영감은 어디서 얻었습니까?
Where did you get the idea/inspiration?

상도동에서 커피숍을 운영하다가 2018년 이전하게 될 때, 남성역 인근에 7평의 커피숍을 운영할 수 있는 매물이 나왔을 때, 상권 분석과 이 인근에 한의원이 많이 분포되어 있어서 노인인구가 많은 지역임을 분석하여 대중적인 아메리카노와 중년층과 노년층을 위한 쌍화차, 단호박 라떼를 메뉴로 추가하여 운영하고 있습니다.

When I moved my café in 2018 from Sangdo-dong, I found a 7-pyeong (around 23 square meters) café space near Namseong Station. After analyzing the local market, I realized that there were many traditional medicine clinics nearby and a large elderly population, so I added popular drinks like Americano, as well as options for middle-aged and older customers like Ssanghwa tea and pumpkin lattes.

4. 사업을 하신지 얼마나 되셨나요?
How long have you been in business?

2013년부터 상도동에서 커피숍을 운영하다가 2018년 남성역으로 이전하여 현재까지 운영하고 있습니다.

I started running a coffee shop in Sangdo-dong in 2013, then moved to Namseong Station in 2018, and have been operating there since.

5. 전에는 어떤 직업을 가졌습니까?
What was your previous occupation?

일반 회사원으로 직장생활과 강연 등을 했습니다.

I worked as an office employee and also gave lectures.

6. 어떤 종류의 음식을 파시나요?
What kind of food do you serve?

커피류, 스무디, 요거트, 쌍화차, 베이글, 과일빙수

We serve coffee, smoothies, yogurt, Ssanghwa tea, bagels, and fruit shaved ice.

7. 가장 인기 있는 요리는 무엇입니까?
What is the most popular dish?

아이스 아메리카노, 카페라떼, 여름철에는 컵빙수도 인기가 있습니다.

Iced Americano and café latte are the most popular, and during the summer, our shaved ice in cups is also very popular.

8. 당신의 식당을 독특하게 만드는 것은 무엇입니까?
What makes your restaurant unique?

2013년과 2015년 골드 커피 어워드 싱글 오리진 3등, 2018년 싱글 오리진 2등 드립백 1등 수상자인 바리스타가 직접 엄선한 원두로 로스팅한 커피를 판매하고 있습니다.

I’m a barista who won 3rd place in the Single Origin category at the 2013 and 2015 Gold Coffee Awards, and 2nd place in Single Origin and 1st place for Drip Bag Coffee in 2018. We sell coffee made from carefully selected, expertly roasted beans.

9. 당신의 고객/독자들이 당신의 식당에 대해 무엇을 알기를 바라나요?
What do you want your customers/the readers to know about your restaurant?

저희 커피는 브라질 세아도, 에티오피아 예가체프, 콜롬비아 슈프리모 원두를 혼합하여 커피의 산미와 쓴맛의 조합으로 고급진 커피를 드실 수 있도록 하고 있습니다.

Our coffee is a blend of Brazilian Cerrado, Ethiopian Yirgacheffe, and Colombian Supremo beans, combining acidity and bitterness to create a sophisticated coffee experience.

10. 당신이 겪고 있는 어려움은 무엇입니까?
What difficulties have you been facing?

2018년 남성역으로 커피숍이 이전하면서 임대료 상승과 자재값 상승으로 오픈하고 5년 만에 커피값을 500원 올리면서, 1,500원 가격의 프랜차이즈 커피숍으로 고객이 이동하기도 하는 어려움이 있었습니다.

자영업을 고민하는 사업자 중에서 커피숍을 가장 많이 쉽게 선호하면서 너무 많은 커피숍이 생겨나고 있어 낮은 가격의 프랜차이즈 커피숍과 경쟁해야 하는 어려움이 있습니다.

Since moving the café to Namseong Station in 2018, we’ve had to deal with rising rent and material costs, which led us to raise our coffee prices by 500 won after 5 years. Some customers switched to franchise cafés offering coffee for 1,500 won, which has been a challenge.

Many aspiring small business owners choose to open coffee shops, so we are facing competition from an increasing number of low-priced franchise cafés.

11. 독자들에게 무엇이든 말할 수 있다면 무엇이고 그 이유는 무엇입니까?
If you could tell your readers anything, what would it be and why?

11년의 바리스타 노하우와 처음 상호명을 정할 때 ‘커피가 맛있는 집’을 결정한 이유는 좋은 원두 선택과 로스팅, 여러 종류의 원두를 섞어 풍부한 맛이 나도록 조합하는 블렌딩을 통해서 ‘맛있는 커피’를 제공하고자 하는 저희 부부의 커피에 대한 열정으로 커피숍을 운영하고 있습니다.

With 11 years of barista experience, we named our café "A Place with Delicious Coffee" because we wanted to serve high-quality coffee through careful bean selection, roasting, and blending different types of beans to create a rich flavor. My spouse and I are passionate about coffee, and we aim to bring that passion to every cup we serve.

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