28: 방오돈 경양식돈까스

📍 서울 동작구 사당로16가길 3 1층


1. 본인에 대해 말씀해 주시겠습니까?
Can you tell us about yourself?

저는 남성역 1번 출구에서 직진, 남성골목시장 내에서 옛날 경양식의 돈가스 식당을 부부가 함께 운영하고 있습니다.

My spouse and I run an old-style Western tonkatsu (pork cutlet) restaurant inside Namseong Alley Market, just straight ahead from Namseong Station Exit 1.

2. 왜 이 식당을 열기로 결정하셨나요?
Why did you decide to open this restaurant?

치킨집을 운영하다가 지인이 돈가스 식당 운영을 권유해서 우선은 튀기는 요리에는 노하우가 있어서 결정했습니다.

After running a fried chicken shop, a friend suggested we open a tonkatsu restaurant. Since we had experience in frying food, we decided to move forward with this idea.

3. 아이디어/영감은 어디서 얻었습니까?
Where did you get the idea/inspiration?

수제 돈가스로 주문하면 바로 밀가루, 계란, 생빵가루 순으로 즉석에서 튀겨서 즉석에 제공하면 바싹하게 막을 수 있도록 했습니다.

For our handmade tonkatsu, we coat it in flour, egg, and fresh breadcrumbs immediately after the order is placed, and we fry it on the spot to ensure a crispy finish.

4. 사업을 하신지 얼마나 되셨나요?
How long have you been in business?

2024년 봄에 시작했습니다. 4개월 되었습니다. 이 식당 자리가 핫도그 판매하던 식당이었습니다.

We opened in the spring of 2024, so it’s been 4 months. This location was previously a hot dog shop.

5. 전에는 어떤 직업을 가졌습니까?
What was your previous occupation?

부부가 함께 치킨집을 운영했습니다.

My spouse and I previously ran a fried chicken shop together.

6. 어떤 종류의 음식을 파시나요?
What kind of food do you serve?

경양식 돈가스와 우동, 어묵 종류를 판매하고 있습니다.

We serve old-style Western tonkatsu, udon, and various types of fish cakes.

7. 가장 인기 있는 요리는 무엇입니까?
What is the most popular dish?

기본인 경양식 돈까스, 모짜치즈 돈까스, 오로라크림 돈까스가 인기가 있습니다.

Our most popular dishes are the classic Western tonkatsu, mozzarella cheese tonkatsu, and aurora cream tonkatsu.

8. 당신의 식당을 독특하게 만드는 것은 무엇입니까?
What makes your restaurant unique?

옛날 경양식 돈까스로 양배추와 키위 드레싱, 스프와 반찬은 무한 리필이며 오픈형 주방이라서 조리과정을 직접 볼 수 있도록 했습니다.

We offer an old-style Western tonkatsu with cabbage and kiwi dressing, unlimited refills of soup and side dishes, and an open kitchen so customers can watch the cooking process.

9. 당신의 고객/독자들이 당신의 식당에 대해 무엇을 알기를 바라나요?
What do you want your customers/the readers to know about your restaurant?

주문과 동시에 요리가 시작되고 깨끗한 기름, 국내산 반찬, 72시간 숙성시킨 최고 등급의 프리미엄 생등심을 사용하고 있습니다.

We begin cooking only after an order is placed, using clean oil, locally sourced side dishes, and premium pork loin that has been aged for 72 hours.

10. 당신이 겪고 있는 어려움은 무엇입니까?
What difficulties have you been facing?

이 식당 자리가 핫도그 판매하던 식당이었고 소비자에게 맛 집으로 소문이 난 곳은 아니고, 인근에 돈가스 식당이 3~4곳이 있고 이 식당들과 경쟁해야 한다.

2024년 한국 경제가 좋지 않고 소비자들의 소비도 위축되어 있는 상태입니다. 저희가 식당을 오픈하기 전에 핫도그를 판매하는 식당이었고 소비자에게 저희 식당을 홍보하기 위해서 노력하고 있다. 식당에 대한 첫 이미지를 긍정적으로 심어 주기 위해서 세련되고 청결하다는 이미지를 심어 주기 위해서 노력하고 있습니다.

This location was previously a hot dog shop, and it wasn’t known as a popular place. We also face competition from 3-4 nearby tonkatsu restaurants.

The Korean economy hasn’t been great in 2024, and consumer spending has declined. We are working hard to promote our restaurant and create a positive first impression, emphasizing cleanliness and a modern, stylish atmosphere.

11. 독자들에게 무엇이든 말할 수 있다면 무엇이고 그 이유는 무엇입니까?
If you could tell your readers anything, what would it be and why?

두툼한 일식 돈까스가 아닌 부드러운 수제 돈까스입니다. 직접 수제로 만든 소스와 72시간 숙성시킨 생등심 고기로 느끼함이 적고 바삭하며 고소함이 일품입니다.

Our tonkatsu is not the thick, heavy Japanese style, but a softer, handmade version. We use our own handmade sauce and premium pork loin that’s aged for 72 hours, resulting in a crispy, savory taste with minimal greasiness.

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