24: 옛날통닭
📍 서울 동작구 서달로14나길 24-1
1. 본인에 대해 말씀해 주시겠습니까?
Can you tell us about yourself?
저는 남성역 1번 출구 인근에서 60대 부부가 치킨집을 운영하고 있습니다.
My spouse and I, both in our 60s, run a chicken shop near Namseong Station Exit 1.
2. 왜 이 식당을 열기로 결정하셨나요?
Why did you decide to open this restaurant?
캐나다에 이민 가서 공장을 운영하다가 한국으로 되돌아 오면서, 60대 부부가 오래할 수 있는 사업을 조사하다가 치킨집을 운영하기로 결정했습니다.
After emigrating to Canada and running a factory there, we returned to Korea and researched businesses that a couple in their 60s could manage for a long time. We decided to run a chicken shop.
3. 아이디어/영감은 어디서 얻었습니까?
Where did you get the idea/inspiration?
부부가 캐나다로 이민 가기 전에 대형 장어식당을 운영했고 맛집으로 소문나기까지의 노하우를 가지고 있었고, 메뉴를 장어에서 치킨으로 변경했습니다.
Before moving to Canada, my spouse and I ran a large eel restaurant and gained experience turning it into a well-known eatery. We decided to switch from eel to chicken.
4. 사업을 하신지 얼마나 되셨나요?
How long have you been in business?
2018년에 시작했어요. 6년되었습니다.
We started in 2018, so it's been 6 years.
5. 전에는 어떤 직업을 가졌습니까?
What was your previous occupation?
직장생활, 장어집 운영, 캐나다에서 공장을 운영했습니다.
We worked regular jobs, ran an eel restaurant, and operated a factory in Canada.
6. 어떤 종류의 음식을 파시나요?
What kind of food do you serve?
통닭, 닭강정(후라이드, 유자맛, 순한맛, 보통맛, 매운맛), 양념치킨, 닭모이집 등 입니다.
We serve whole fried chicken, dakgangjeong (fried chicken bites) in various flavors (fried, yuzu, mild, regular, spicy), seasoned chicken, and chicken gizzards.
7. 가장 인기 있는 요리는 무엇입니까?
What is the most popular dish?
매운 마늘 양념 치킨입니다.
The spicy garlic seasoned chicken is the most popular.
8. 당신의 식당을 독특하게 만드는 것은 무엇입니까?
What makes your restaurant unique?
부부가 식당을 운영했던 경험이 있어, 좋은 식자재 구입하여 치킨이라는 단일 제품에 장간소스, 겨자소스, 매운소스 등을 개발했고, 소비자의 입맛에 맞고 계속 찾는 맛으로 승부를 걸고 있습니다.
With our prior experience running a restaurant, we buy high-quality ingredients and have developed various sauces, such as soy sauce, mustard sauce, and spicy sauce for our chicken. We focus on creating flavors that keep customers coming back.
9. 당신의 고객/독자들이 당신의 식당에 대해 무엇을 알기를 바라나요?
What do you want your customers/the readers to know about your restaurant?
질이 좋은 식자재 사용, 치킨을 튀기는 기름, 치킨 파우더 등 다른 상점보다 2배 비싼 제품 사용하여 맛과 질, 소비자의 건강을 생각하고 있습니다.
We use high-quality ingredients, including cooking oil and chicken batter that are twice as expensive as those used in other shops. We prioritize taste, quality, and our customers' health.
10. 당신이 겪고 있는 어려움은 무엇입니까?
What difficulties have you been facing?
저희 가게는 COVID-19때와 한국의 경제가 최악인 2023년과 2024년에도 배달 어플 사용, 비싼 식자재 사용으로 고급진 맛을 유지하면서 맛집으로 소문이 나서 먼 지역의 소비자도 찾아 오고, 인근 대학의 외국인 학생들도 많이 방문하면서 임대료가 상승해도 잘 유지되고 있습니다.
Despite the difficulties of COVID-19 and the poor economy in 2023 and 2024, we maintained the premium taste of our food by using high-quality ingredients and delivery apps. We’ve gained a reputation as a must-visit place, attracting customers from distant areas and many foreign students from a nearby university. Even with rising rent, the business is doing well.
11. 독자들에게 무엇이든 말할 수 있다면 무엇이고 그 이유는 무엇입니까?
If you could tell your readers anything, what would it be and why?
다른 치킨 집과 비교하여 계속 찾을 수 있도록 소스 개발과 이 지역의 맛집이며 60대 부부가 장기간 운영을 목적으로 소비자에게 정직하게 운영하고 있습니다.
Compared to other chicken shops, we’ve developed sauces that keep customers coming back. We’ve established ourselves as a local favorite and, as a couple in our 60s, we are committed to running the business honestly for the long term.