19: 브레디언
📍 서울 동작구 사당로16가길 24
1. 본인에 대해 말씀해 주시겠습니까?
Can you tell us about yourself?
저는 남성역 골목시장 안에서 베이커리를 운영하고 있습니다.
I run a bakery in the alley market near Namseong Station.
2. 왜 이 식당을 열기로 결정하셨나요?
Why did you decide to open this restaurant?
제과제빵에 관심이 많았습니다.
I have always been interested in baking.
3. 아이디어/영감은 어디서 얻었습니까?
Where did you get the idea/inspiration?
사촌 동생이 당뇨가 발병해서 저탄수화물의 음식과 다이어트에 관심을 가지게 되었어요. 그래서 당뇨환자들도 마음껏 먹을 수 있는 ‘건강한 케이크’로 NO 밀가루, NO 설탕, NO 방부제와 저탄수화물 쿠키 제품을 만들게 되었습니다.
When my cousin was diagnosed with diabetes, I became interested in low-carb foods and dieting. That’s when I decided to make ‘healthy cakes’ that are free of flour, sugar, and preservatives, along with low-carb cookies that even people with diabetes can enjoy freely.
4. 사업을 하신지 얼마나 되셨나요?
How long have you been in business?
33년 되었고 사당역에서 7년동안 ’브레디언’ 상호명으로 운영하다가 2024년 초에 이곳으로 이전했습니다.
I’ve been in business for 33 years. I operated under the name "Breadian" near Sadang Station for 7 years before moving here in early 2024.
5. 전에는 어떤 직업을 가졌습니까?
What was your previous occupation?
제과제빵 기능사 자격증을 취득하고 33년 동안 베이커리 운영하고 있습니다.
I obtained my pastry and baking certification and have been running a bakery for 33 years.
6. 어떤 종류의 음식을 파시나요?
What kind of food do you serve?
고단백 식빵, 바게트, 마늘빵, 호두찹쌀떡 빵, 단팥빵, 케익, 카라멜스콘, 초코스콘, 쿠키
We serve high-protein bread, baguettes, garlic bread, walnut rice cakes, sweet red bean bread, cakes, caramel scones, chocolate scones, and cookies.
7. 가장 인기 있는 요리는 무엇입니까?
What is the most popular dish?
남성역 골목시장으로 이전한 이후로 계속 소비자에게 인기 있는 제품을 확인하고 빵 종류 중에서 선택과 집중하고 있습니다. 우리밀로 만든 바게트(올리브바게트, 치즈바게트, 현미바게트)와 무가당 다이어트 시저스 깜빠뉴 등 무가당 다이어트 빵입니다.
Since moving to the Namseong Station alley market, I’ve been identifying the most popular products and focusing on them. The most popular are our baguettes made from Korean wheat (olive baguette, cheese baguette, brown rice baguette) and our unsweetened diet bread like Caesar’s Campagne.
8. 당신의 식당을 독특하게 만드는 것은 무엇입니까?
What makes your restaurant unique?
무농약 우리밀로 만든 NO 방부제, NO 설탕, 저탄수화물의 빵, 케익, 쿠키 등 건강한 빵과 쿠키입니다.
We make healthy bread and cookies using organic Korean wheat, without preservatives, sugar, or high carbohydrates.
9. 당신의 고객/독자들이 당신의 식당에 대해 무엇을 알기를 바라나요?
What do you want your customers/the readers to know about your restaurant?
당뇨빵 혹은 키토빵 맛집 ‘브레디언’으로 느리게 천천히 발효 숙성한 빵으로 모든 과정을 정성껏 식사빵을 만들고 있습니다.
많은 시간과 에너지가 필요한 키토빵의 비중을 줄일 예정이며, 기존의 몇 가지 종류는 유지하고 예약에 서 당뇨케이크인 키토케이크는 계속 만들어서 소비자에게 제공할 계획입니다.
We are known as "Breadian," specializing in diabetes-friendly or keto-friendly bread, made with slow fermentation. We take great care in making bread for meals.
We plan to reduce the production of keto bread, which requires a lot of time and energy, but will continue to offer a few types and keep making keto cakes (for diabetics) by reservation.
10. 당신이 겪고 있는 어려움은 무엇입니까?
What difficulties have you been facing?
사당역에서도 베이커리를 개업하기 어려운 곳에서 7년을 경영했지만 오르고 있는 임대료와 자재값입니다. 2022년부터 한국 경제가 안 좋아지면서 물가가 상승하다 보니 자재값이 계속 상승하고 있습니다. 제가 제품을 생산하고 판매하여 운영하면서 인건비를 줄이고 있습니다.
At Sadang Station, it was challenging to run a bakery for 7 years, but the rising rent and material costs are the main challenges now. Since 2022, Korea’s economy has worsened, and inflation has caused material costs to rise continuously. As I produce and sell the products, I’ve been reducing labor costs to manage.
11. 독자들에게 무엇이든 말할 수 있다면 무엇이고 그 이유는 무엇입니까?
If you could tell your readers anything, what would it be and why?
건강한 빵을 만들기 위해서 무농약 우리밀과 무가당으로 느리게 천천히 발효 숙성한 빵을 만들고 있습니다.
To make healthy bread, I use organic Korean wheat and make unsweetened bread that is slowly fermented and aged.